En blogg om min familj och mina hundar

söndag 2 januari 2011

Lektion 5

Lektion 5: Inlärning av tramp på musmatta & flyt

Dagens utmaning är att lära hunden att trampa på en musmatta med framtassen (eventuellt ett plastlock eller något annat platt som kan läggas på marken). Detta är också en typ av targeting. När du har lärt hunden att trampa på musmattan kan du använda denna färdighet att lära in betydligt mer avancerade övningar. Att kunna trampa på en musmatta är t ex väldigt nyttigt i samband med flera lydnadsmoment. Men det viktigaste just nu är att du får erfarenhet i att klickerträna ytterligare ett nytt beteende. Dessutom skall vi använda beteendet för att bättre kunna belysa flyt-konceptet mot slutet av lektionen.

Musmatta, klicker, targetstick och andra nödvändiga tillbehör kan du förresten lätt och enkelt köpa här.

Ok, då sätter vi igång. Detta bör vara enkelt för en tränare med dina mekaniska färdigheter. Ungefär så här kan du göra:

Steg 1

Lägg musmattan på marken mellan dig och hunden. Om hunden råkar sätta den ena framtassen på musmattan klickar du och belönar. Om det är nödvändigt kan du röra dig lite runt musmattan så att hunden råkar trampa på musmattan när den förflyttar sig efter dig. Det kan också hända att hunden vill lukta på musmattan. Det kan du också klicka för i början, bara för att skapa ett intresse för musmattan. Men klicka inte för att hunden luktar på musmattan mer än max 2-3 gånger, annars kan du få problem. Det är ju tassen den skall använda. Ganska snart skall du därför alltid vänta med att klicka tills tassen är på musmattan. Det skall inte till så många väl-timade klick förrän hunden har fattat och börjar trampa ordentligt.

Steg 2

Nu måste du variera din placering i förhållande till musmattan så att hunden lär sig att trampa på den oberoende av om du står till höger, vänster, framför eller bakom den. Förflytta dig efterhand successivt längre bort från musmattan så att hunden måste gå 1-5 meter fram och trampa på den. Det räcker i första vändan.

Flyt

OK, om du har tränat bra hittills på den här kursen kan nu din hund redan erbjuda ett litet urval av beteenden frivilligt. Den har lärt

  • Nos på targetstick
  • Trampa med tass på musmatta
  • Och så kan den säkert sitta från förut (om inte kan du ta 5 minuter och klicka in ett fint frivilligt sitt innan du fortsätter att läsa)

Oavsett vilka beteenden vi lär vår hund vill vi att hunden skall komma till så kallad ”flyt-nivå”. Hunden skall kunna utföra beteenden flytande eller ”automatiserat”. När ett beteende utförs flytande har hunden lärt sig det så bra att den kan göra det ”utan att koncentrera sig” på att den gör det. Om du tänker efter har du många sådana beteenden på din egen repertoar också. Jag är säker på att du både kan cykla och köra bil utan att du hela tiden måste koncentrera dig djupt för att göra det rätt. Om du spelar piano vet du också hur det är när du kan ett stycke så bra att fingrarna bara går av sig själva utan att du behöver koncentrera dig hårt för att spela korrekt. Beteendet är flytande!

Ett bra mått på om ett beteende hos hunden är flytande är att räkna hur många gånger hunden hinner erbjuda beteendet under loppet av 30 sekunder.

Och här kommer vi till dagens praktiska hemläxa:

Praktisk hemläxa:

Räkna hur många gånger din hund lyckas erbjuda

  • Sitt
  • Nos på targetstick
  • Trampa med tass på musmatta
...under loppet av 30 sekunder. Om du tror att du kan förbättra resultatet, försök en gång till. Skriv ned ditt bästa 30-sekunderspass. Kom ihåg att du skall klicka och belöna för varje repetition av beteendet (för att hinna många beteenden under 30 sekunder är det också viktigt att ditt eget ”ta-godbit-ur-ficka-beteende” börjar bli flytande).

För att kunna säga att beteenden är flytande bör du klara ungefär detta på 30 sekunder:

  • Sitt: 10-15 repetitioner
  • Nos på targetstick: 12-18 repetitioner
  • Trampa på musmatta: 8-12 repetitioner

Vad är meningen med detta??

Men vad i all världen är egentligen syftet med detta. Vad är det för vits i att upprepa ett beteende så många gånger på kortast möjliga tid?

Svaret är väl värt att märka sig, för detta är viktigt:
  • När du väl har fått ett beteende flytande, kommer hunden aldrig att glömma detta beteende under resten av sitt liv! Även om du nu slutar att träna dessa tre beteenden under flera år, kommer hunden fortfarande att komma ihåg dem när du plockar fram dem igen (om de tidigare var flytande). Det är just detta som gör att det är stor skillnad på om hunden bara trampar på musmattan 2-4 gånger (icke flytande) eller så mycket som 8-12 gånger (flytande!).
  • När ett beteende väl har blivit flytande är det mycket lättare att få hunden att utföra samma beteende även i nya situationer och miljöer, med störning osv. Det är med andra ord en mycket effektiv träning att först träna in ett beteende till flyt-nivå helt utan störning (gärna inomhus), och först därefter börja träna med störning (t ex på hundklubben).

Det finns ytterligare en anledning att fokusera på tempo och många repetitioner under kort tid: Hunden lär sig snabbare av sådan träning, och DU blir duktigare på att lägga upp en förnuftig träning om du har fokus på många korrekta repetitioner under kort tid. Om du märker att det tar lång tid mellan varje klick under inlärningen av ett moment, är det troligtvis något du bör ändra på för att förbättra träningen.

Att träna ”flyt-baserat” innebär att man

  • Jobbar med ett beteende per pass
  • Lägger tyngdpunkten på att få beteendena flytande / automatiserade

Klickerträning är en extremt flyt-baserad träningsmetod. Och det är en av anledningarna till att klickerträning är så effektivt.

OK, det räcker för idag. Vi fortsätter i morgon! När du går kvällspromenaden i kväll bör du ta med dig klickern och ha gott om godbitar eller hundens favoritleksak i fickan. Observera allt vad din hund gör som du tycker är bra, och klicka för det!

När du koncentrerar dig lite på vad hunden gör, upptäcker du att du egentligen har en väldigt bra hund (om du INTE gör det, kommer du i stort sett bara lägga märke till den när den gör något du inte tycker om).När du skapar en vana att klicka för gott uppförande på promenaderna kommer även hunden snart att få många goda vanor. Kom ihåg – hundträning handlar inte om vad hunden gör, utan om vad DU gör.

Morten Egtvedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar