En blogg om min familj och mina hundar

torsdag 31 mars 2011

Pälsvård Schapendoes hämtat från ras klubben

PÄLSVÅRD
Pälsen är dubbel, bestående av täta täckhår med tillräcklig underull och en långa (ca 7 cm eller mer på bakdelen) ganska sträva täckhår. Den är inte slät utan lätt vågig. Uttalat lockig päls är inte tillåten. Hårstråna växer väldigt tätt ihop, de är fina och torra, men framförallt aldrig silkig. Där pälsen är lång tenderar den att stå i "tofsar" vilket gör att en Schapendoes ser mer omfångsrik ut än den egentligen är, speciellt vid bakdelen. Pälsen fäller inte, som hos många andra raser. Den yttre pälsen fälls inte ur, däremot fäller underullen mer eller mindre konstant.
Den yttre sträva pälsen gör att den inte drar till sig så mycket smuts.
En Schapendoes ska inte trimmas eller klippas, och en korrekt pälskvalitet växer så att den ger ett något rufsigt/ovårdat intryck. 
En ordentlig genomborstning av pälsen behövs då och då för att den inte ska bli tovig. Den döda underullen lossnar i regel vid en normal urborstning.,
Ca. en gång i månaden bör man gå igenom hunden grundligt. Tänderne ska rensas mot tandsten, och klorna klippas, om de är långa. Likadant bör för tät hårväxt i öronen hållas efter eftersom för mycket hår där kan skapa problem.
Den idealiska Schapendoespälsen är en mycket lättskött päls., om man är konsekvent och sköter den regelbundet.
Gör pälsvården till en mysstund som både du och hunden ser fram emot.
Redskap
Som när det gäller det mesta här i livet så lönar det sig att skaffa bra grejor från början. En borste av god kvalitet är naturligtvis något dyrare men den betalar sig i längden. Skaffa en borste med äkta borst, den håller och den sliter inte så mycket på pälsen. Skaffa också gärna en sk underullsraka, den är mycket användbar och sliter inte så mycket på pälsen. En borste med långa smala metallpiggar är också bra att ha.
Generella råd
Lär den lilla valpen redan från början att det är du som bestämmer (i varje fall när det gäller den dagliga pälsvården). Träna valpen en liten stund varje dag och lär den att det är skönt och mysigt att bli borstad. Valpen bör redan från början få lära sig att stå på ett stadigt bord gärna med en gummimatta som underlag, det går bra att använda en vanlig bilmatta. Vänj den vid att stå på bordet medan du borstar den och kollar tänder, öron, klor etc. Låt inte valpen hoppa ner själv utan lyft ner den. Genden mycket beröm och gärna en godbit, medan den fortfarande står kvar på bordet. Det är då den är duktig, inte när den har kommit ner! Om du vänjer din valp vid detta tidigt i livet så har du på ett lätt sätt undvikit många framtida problem, du har en hund som accepterar att hanteras av dig själv och vid framtida veterinärbesök och eventruella utställningar.
Detta gör man inte för att valpen behöver borstas varje dag utan för att ge valpen en positiv inställning till pälsvård och att vänja den vid att stå på ett bord, så glöm inte att berömma den mycket så att det blir en positiv upplevelse för hunden.
Färger
Alla färger är tillåtna på en Schapendoes men man uppskattar den blå/grå till svarta färgen mest. De flesta Schapendoes förändrar sin färg genom hela livet. Det är inte ovanligt att en svartfödd Schapendoesvalp blir grå som vuxen. Även den valp som vid 8 veckor är svart/blå med nästan vita hårtoppar ut mörknar med åren och kan i många fall vara nästan svart vid vuxen ålder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar