Lär klickerträning med Canis! |
Träning med störningar
Många hundar har problem med att träna nära andra hundar. Men är det egentligen störningarna som är problemet…?
Ja, några gånger är det nog det. Särskilt hanhundar i en viss ålder kan ha stora problem med att jobba för förarens förstärkare när andra hundar är nära, särskilt om de inte är vana vid att träna med störningar.
När man tränar med störningar är det generellt en bra idé att du:
- sänker kriterierna på andra sätt (begär lite mindre av hunden i början)
- belönar oftare än vanligt
- belönar bättre än vanligt
Men väldigt många som kämpar med hunden när det finns störningar i närheten borde faktiskt inte bekymra sig så mycket om själva störningarna. De borde hellre fokusera på att få FLYT på så många beteenden som möjligt.
Och vad menas med flyt (kommer du ihåg lektion 5?). Att ett beteende är flytande vill säga att det är ”automatiserat”, att hunden kan utföra beteendet korrekt utan ”att koncentrera sig”. Eftersom det är svårt att veta vad hundar tänker på eller inte tänker på, är det ett bättre mått på flyt hur många gånger hunden kan utföra beteendet korrekt på 30 eller 60 sekunder.
Enkla beteenden som sitt, ligg, nos på targetstick osv, bör hunden kunna upprepa minst 20 gånger på 60 sekunder innan vi kallar dem flytande. Om hunden ska kunna hinna upprepa beteendet så många gånger, måste den nödvändigtvis kunna det väldigt bra. Därför är antal per minut ett bra mått på flyt.
Och då kommer vi till det intressanta: En hund som kan erbjuda frivilligt sitt, ligg, utgångsställning, tramp på musmatta eller andra beteenden med fart och precision ca 15-20 gånger på 60 sekunder i situationer utan störning, kan i de flesta fall utföra samma beteenden även när det finns störningar i omgivningen – även utan att ha tränat något särskilt med dessa störningar tidigare! Det är det som är så roligt med flyt!
Kort sagt – är bara beteendet tillräckligt inlärt, förlorar störningarna mycket av sin kraft. Har man däremot massor av beteenden där hunden är beroende av lockande i större eller mindre grad, eller om det fattas flyt av andra orsaker, kan man träna med störningar tills man blir blå. Man kommer sannolikt att slita med nya störningar oavsett… (”min hund blir så distraherad!”)
Så istället för att stressa med träning nere på hundklubben varenda kväll (även om det är trevligt), har man ofta bättre träningseffekt genom att perfektionera beteenden hemma i trädgården fullständigt utan störningar. När du sedan efter några veckor tar med dig dina perfekta, flytande grundfärdigheter till hundklubben igen – lägg märke till skillnaden på hunden! Du har fått en ny hund!
Läs mer om "flyt" i Lydnadsträning i teori och praktik.
Morten Egtvedt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar