En blogg om min familj och mina hundar

onsdag 19 januari 2011

lektion 10

Lär klickerträning med Canis!



Beteenden och känslor hänger samman

Det är ibland väldigt intressant att se hur beteenden och känslor hänger samman. Om man är glad (känslor), så ler man (beteende). Det som emellertid är mer intressant är att om du bara lyckas le (oavsett hur sur du är) kommer du också att bli på bättre humör.
Jag tänker därmed inte föreslå att du ska lära arga hundar att på kommando vifta på svansen, utan det finns faktiskt andra exempel på att vi kan utnyttja denna princip till vår fördel i hundträningen.
Här om dagen fick jag ett mail från Dina. Hennes problem var att varje gång hon skulle backa (i fritt följ), blev hennes hund helt tokig. Hon skällde, stressade våldsamt upp sig och kunde generellt gå helt i taket. Dinas hund, Zibyl, är en mycket bra (klickertränad) riesenschnauzer – men hon har ett temperament som bara kvinnor kan ha, och är mycket hund för vem som helst.
Att Dina backade hade tydligen blivit en betingad stimulus för ”att stressa upp sig våldsamt”. Frågan var hur vi kunde vända detta.
Jag föreslog följande träningsupplägg:
Gå en lååång promenad (eller ett långt spår) – hunden ska vara trött innan du börjar träna backandet.
Hitta därefter en vägg som du kan träna intill (så att det är lätt för Zibyl att backa korrekt) – om hon backar bättre utan vägg kan du slopa den.
Ställ dig med Zibyl mellan dig och väggen, men backa INTE än. Klicka istället för att hon står lugnt intill mellan dig och väggen. När du klickar släpper du godbiten på marken framför henne. Klicka och belöna på detta sätt 4-6 gånger, och se till att bete dig väldigt lugnt.
När du ser att hon är lugn tar du ett steg bakåt. Klicka om hon backar, och släpp godbiten på marken framför henne.
Upprepa därefter 3-5 klick + godbit på marken innan du åter försöker backa.
Backa (lite längre än förra gången). Klicka och belöna (fortfarande godbit på marken) om hon backar.
Upprepa därefter 2-4 klick + godbit på marken innan du åter försöker backa. Öka gradvis längden som du backar, och minska på ”gratis-godbitarna” mellan repetitionerna efterhand som de inte längre behövs för att hålla hunden lugn.
OBS: Avbryt alltid träningen om du ser att hon drar upp sig – gå en liten runda och därefter tillbaka till väggen och börja åter på steg 1. Det är väldigt viktigt att Zibyl aldrig mer får chansen att hetsa upp sig i samband med backandet. Varje gång detta sker kommer problemet att förvärras. Avbryt därför träningen så fort hon drar upp sig (om hon gör det, men mycket mindre än vanligt, kan du fortsätta så länge du ser att det blir bättre för varje repetition (och inte värre). Håll mig uppdaterad om hur detta fungerar. Om du ser en förbättring kan vi bygga vidare på detta.

Förklaring av träningsupplägget

Varför Dina skulle träna när Zibyl var förhållandevis lugn, säger sig självt. Det är viktigt att betinga låg stressnivå till backa-träningen för att vända den onda cirkeln.
Men varför var det så viktigt att belöna genom att kasta godbiten på marken? Svaret är att känslor och beteenden hänger samman. Att nosa på marken (efter godis) och att vara stressad är inte kompatibelt (precis som att vara sur och att le inte hänger samman). Genom att få Zibyl att nosa på marken (ett lugnande signal) bidrar vi därmed också till att hon blir lugnare.
Att belöna genom att kasta godis mellan hundens framben har jag tidigare även använt vid moment som kryp och platsliggning, där det också är ändamålsenligt med låg stressnivå. Det verkar fungera mycket mer lugnande på hundarna att nosa efter godbitarna på marken, än att få dem serverade från handen.
Tidigare har vi också använt godbitsök i samband med att träna bort skotträdsla. Samma princip är sannolikt en bidragande orsak till framgången även i det här fallet.
Likaså är det perfekt att belöna genom att kasta godis på marken när du ska belöna hunden för att bete sig fint i närheten av andra hundar. Då tror den andra hunden att din hund dämpar, och därmed blir båda två lugnare. Rekommenderar boken ”Klickerträning och lugnande signaler” för flera tips åt det här hållet.
Två dagar senare fick jag ett trevligt mail från Dina: "DET FUNKAR!!" :-)

Vill du lära dig mer om detta tema?

Att nosa på marken är ett exempel på en lugnande signal. Du kan lära dig mer om lugnande signaler i de här två böckerna:
Att styra hundens stressnivå är bra både i samband med vardagslydnad och tävlingsinriktad träning. Du kan läsa mer om särskilt det sista i den här boken:
Läs också artikeln om hur vi tränade bort skotträdsla hos Tia:
Vi talas vid om en vecka! Lycka till så länge med träningen!
Morten Egtvedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar