Lär klickerträning med Canis! |
Välkommen till Canis Hundskola´s KOSTNADSFRIA introduktionskurs i klickerträning. Kursen har som målsättning att ge dig ett kort införande i klickerträningens huvudprinciper, och inte minst visa dig hur du kan lära dig mer om du tycker att detta verkar intressant.
Den här kursen startar med en daglig lektion i 7 dagar för att ge dig en rejäl kickstart på träningen. Därefter kommer lektionerna en gång i veckan i en period och när du har kommit igång bra så övergår vi till att skicka dig månatliga träningstips. Du kommer även att få löpande tips om aktuella böcker, kurser, seminarier och andra nyheter från Canis.
Hoppas du kommer att ha glädje med vår e-postkurs och att du blir inspirerad att träna ännu mer än tidigare. Lycka till med klickerträningen!
(huvudinstruktör Canis Hundskola)
Lektion 1: Hitta effektiva förstärkare
Dagens lektion har som målsättning
- att hitta förstärkare (belöningar) som fungerar för din hund
Godbitar
Alla hundar äter mat (om de inte per definition är döda). Godbitar är därför en ”universalbelöning” som kan användas till alla hundar (vissa hundar är så klart mer matglada än andra). Godbitar är enkelt för ägaren att använda, och de gör att du lätt kan köra många repetitioner på kort tid (detta är viktigt, särskilt i början av inlärningen).
Här är några godisråd som du skall komma ihåg:
- När du tränar bör du använda godbitar som är bättre än den vanliga maten som din hund får till middag.
- Godbitar bör vara så små att hunden inte blir för fort mätt, men tillräckligt stora att de är värda besväret.
- Godbitar bör vara saftiga så att de glider lätt ner – det är dumt att kasta bort värdefull träningstid på att hunden skall stå och tugga i flera sekunder.
- Ju mer störning eller ju mer krävande moment du tränar – desto godare bör godbitarna vara. När du tränar inomhus i vardagsrummet kan du komma undan med brödsmulor, men nere på hundklubben bör du ha kraftigare ammunition.
- Variera gärna mellan minst 4-5 olika godissorter. Då undviker du att hunden tröttnar.
- Om du tränar mycket med godbitar bör du minska på matmängden som hunden får ”gratis” till middag (särskilt om hunden har lätt för att bli tjock).
- Det gör inget om du låter hunden jobba för HELA middagen någon gång då och då (det är ju det hundar gör ute i naturen...).
- Förstör inte hundens matlust: Kör inte fri tillgång på mat. Ta bort matskålen om hunden lämnar den utan att ha ätit upp (och ge den inte mat förrän vid nästa måltid). Det är inte farligt att låta hunden gå en hel dag utan mat (så länge den är frisk och kry). Den vuxna hundens matsmältningssystem (och förbränning) har anpassats med tanke på att det kan gå flera dagar mellan varje måltid.
- Kom ihåg att godbitar kan serveras på flera olika sätt. Godbitar kan serveras lugnt från handen, eller du kan springa iväg och låta hunden jaga efter godbitarna i flera sekunder innan du ger dem. Du kan också lägga godbitar i en skål, och belöna med att säga ”varsågod” och låta hunden springa till godbitarna. Variera gärna din servering så att den är bäst anpassad det beteende du tränar.
Här hittar du diverse godbitvarianter som du kan testa. (Köttdisken på ICA har också ett bra urval)
Lek
Många hundar älskar att leka genom att få kampa med en trasa, jaga efter en kong i snöre, eller springa efter en tennisboll som du kastar. Om du har en sådan hund bör du absolut använda lek som belöning så mycket du kan. Lek kan också användas som en överraskningsbelöning mellan godbitarna.
Om din hund inte tycker om att leka finns det ingen anledning att ge upp. Att leka kan tränas in! Sådan lekträning bör göras separat från annan träning. Ta bara fram en leksak och börja leka! Efterhand som hunden tycker att detta är roligt, kan du gradvis börja använda det som belöning under träningen.
Du får bäst resultat om du lär hunden att leka redan i valpstadiet. Med vuxna hundar får du ofta slita lite mer för att få igång dem.
Om du har en hund som bara vill ha godis kan du också lära den att det blir ingen godbit förrän den har lekt lite först. Lek lite med boll eller trasa och avsluta med att byta med godbit (se till att den håller fast leksaken innan den får godbiten).
Förutom de vanliga leksakerna kan du gärna lära hunden att leka med kopplet. Då har du alltid en belöning till hands (själv använder jag bilnycklarna som hundleksak om jag inte har något bättre – men jag tar inget ansvar för oförutsedda missöden om du gör likadant…).
Många är rädda för att för mycket lek leder till att hunden blir stressad. Sådan rädsla är emellertid som oftast starkt överdriven. Se bara till att hunden beter sig ”artigt” när ni leker – avbryt leken om hunden hoppar på dig eller är oförsiktig med sina tänder. Lär också hunden att komma frivilligt tillbaka och ge dig leksaken (belöna med en godbit eller genom att ånyo starta leken).
Om du behöver några nya leksaker till din hund, hittar du et stort urval här.
Andra förstärkare
Kom ihåg att det finns många andra förstärkare också. Kort sagt kan allt som din hund vill ha användas som förstärkare. T.ex om din hund vill gå till en annan hund kan du få den att sitta och titta på dig innan du säger "varsågod". Om hanhunden vill till en lyktstolpe kan du kräva att den ska gå några meter i slakt koppel innan du säger "varsågod". Du kommer säkert på många fler liknande exempel.
Praktisk hemläxaOK – nog pratat för idag. Nu ska du börja jobba! Här kommer dagens hemläxa:
Teoretisk hemläxaLäs artikeln: |
Vi ses i morgon!
Morten Egtvedt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar