En blogg om min familj och mina hundar

fredag 31 december 2010

lektion 2

Lär klickerträning med Canis!


Lektion 2: Inlärning av klickern

klickerDagens lektion har som målsättning

  • att lära in klickern

Klickern är en så kallad betingad förstärkare. Det vill säga att den talar om för hunden att den ”verkliga” förstärkaren (godis, boll, leksak eller andra roliga saker) är på väg.

Fördelen med klickern är att vi kan markera exakt när hunden gör det vi vill förstärka. Om vi klickar just när hunden gör det vi vill, kommer detta beteende att förstärkas (bli mer sannolikt) även om det går en sekund eller tre innan vi får upp godbiten eller leksaken ur fickan och ger den till hunden. Klickern fungerar ungefär som en kamera. Ett annat sätt att uttrycka det på är att klickern bygger en ”bro” i tidsrymden mellan beteendet och servering av belöningen.

Så här lär du in klickern:

1. Hitta en ostörd plats, gärna inomhus. Klicka en gång – ta därefter upp en godbit ur fickan och ge till hunden. Hunden behöver inte göra något särskilt – bara klicka och ge godbiten. Det viktigaste i början är bara att lära sambandet mellan klick och godbit. När hunden har svalt godbiten klickar och belönar du en gång till. Kör 5-10 klick + godbit innan du tar en paus.

OBS: Om du misstänker att din hund kan vara rädd för klickerljudet (vissa hundar är känsliga för ljud), skall du hålla klickern i fickan eller inuti en vante de första gångerna som du klickar. Först när du ser att hunden reagerar positivt på klicket kan du ta fram den igen så att den får vanlig ljudstyrka.

2. Efter ett par minuter tar du ett nytt pass. Nu kan du gärna röra dig medan du klickar och belönar – hunden måste lära sig att klick betyder belöning även om du inte står stilla. Kör 5-10 klick och ta en paus. Det är fortfarande inte så noga vad hunden gör när du klickar. Den kan gärna titta på dig, men klicka också ibland när hunden tittar bort – du skall då se att hunden snabbt vänder sig om mot dig. Det är ett tydligt tecken på att den börjar lära sig klickerljudet.

3. Tredje passet kan du köra på kvällspromenaden. Håll klickern i handen medan du går. När hunden under promenaden gör något du tycker är bra (t ex tittar på dig, går i löst koppel, går förbi en fotgängare, cyklist eller en annan hund osv), klickar du och ger belöningen. Om hunden inte reagerar på klicket (detta kan ske de första gångerna utomhus om det är mycket störningar i omgivningen) skall du ändå ge hunden belöningen.

Om du har en hund som tycker om att leka kan du redan under första passet köra lek efter klicket istället för godis. Det är också fördelaktigt att variera mellan att ge godbit och att ta fram leksaken efter klicket. Klicket betyder att något roligt kommer att hända, men inte nödvändigtvis vad – det kan vara en trevlig överraskning.

När du ser att hunden reagerar bra på klicket, både inomhus och utomhus, skall du INTE träna mer på reaktionen på själva klickljudet – nu är det dags att börja träna konkreta beteenden!

Behöver du en klicker…? Här hittar du allt du behöver!

Om du inte har en klicker kan du under tiden använda ordet ”bra!” (uttalat kort och koncist!). Man behöver faktiskt ingen klicker för att klickerträna. Det kan i alla fall vara bra att ha ett sådant kort ord i reserv för klickern.

Se till att du:

  • håller ned händerna längs sidan när du klickar (håll inte klickern framför magen eller peka på hunden med den – hunden bör helst inte se klickern över huvud taget)
  • väntar med att ta handen mot fickan till EFTER att du har klickat. Om du stoppar handen ned i godisfickan innan du har klickat kommer hunden att reagera på din handrörelse och inte på klickern
  • ALLTID ALLTID ALLTID belönar efter ett klick. VAR ENDA GÅNG!

Praktisk hemläxa:

Lär in klickern! Om du gör rätt bör det inte ta mer än 10-30 klick förrän hunden reagerar på klickern på de flesta platser. I situationer med störningar kan det ta lite längre tid innan hunden alltid reagerar lika bra på klickern, men det kommer efterhand som vi börjar träningen på allvar.

Teoretisk hemläxa:

Läs artikeln:

Ha trevligt med hemläxorna – i morgon börjar vi träningen på allvar!

Morten Egtvedt


Om författarna

E-postkursen är skapad av Morten Egtvedt och Cecilie Köste, huvudinstruktörer för Canis hundskola och författare till böckernaKlickerträning för din hund ochLydnadsträning i teori och praktik.


Canis Hundskola

Hundskolan för dig som vill lära dig att träna din hund effektivt med klickerträning. Små grupper på alla kurser - och världens trevligaste instruktörer.Se kursplan här.


Canis webbutik

Webbutik med stort urval av hundböcker och hundartiklar. Kolla speciellt efterböcker som är rekommenderade av Canis.


Hundtidningen Canis

Äntligen en hundtidning som tar hundträning seriöst! Canis är tidningen för intresserade hundägare som hela tiden vill lära sig mer om hund och hundträning med positiv förstärkning. Beställ prenumeration här!


Canis.se

Ett av Nordens största hundportaler med tusentals sidor med gratis information om hund och hundträning. Forum, artiklar, expertpanel, info om hundraser och mycket mer. Om du registrerar dig som användare kan du tjäna bonuspoäng och presentkort när du surfar runt på sidan.


Webbutik - Hundtidningen Canis - Canis Hundskola - Forum

Artiklar - Expertpanel - Hundtorget - Hundraser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar