En blogg om min familj och mina hundar

fredag 31 december 2010

lektion 3

Lär klickerträning med Canis!


Lektion 3: Inlärning av targetstick

Det beteende vi skall börja med idag är att lära hunden att nudda en så kallad targetstick med nosen. Detta är faktiskt en väldigt nyttig sak att lära hunden. När hunden har lärt sig att putta på targetsticken med nosen kan du plötsligt styra hunden precis dit du vill ha den. Du kan därmed använda targetsticken att lära in en massa andra roliga övningar.

Men först måste vi lära hunden att nudda targetsticken. Om du inte har en targetstick kan du beställa en här. Under tiden kan du använda vilken pinne som helst, en penna eller egentligen vad som helst som target.

Så här lär du in targetsticken:

Steg 1

Håll targetsticken rakt framför näsan på hunden och vänta! Första gången kommer förmodligen hunden att lukta på den av ren nyfikenhet – klicka och belöna.

Steg 2

Upprepa detta flera gånger. Efter ett par försök kommer hunden kanske att vänta en stund med att nudda pinnen och försöka att komma åt godbiten på annat sätt. Ha bara tålamod, och se till att du inte i brist på tålamod för pinnen bort mot hundens nos. Det lär den sig inget av. Det är endast när hunden själv gör en aktiv rörelse som du skall klicka! Håll spetsen på targetsticken rakt framför hunden och klicka och belöna när hunden själv gör en liten rörelse i riktning mot targetsticken.

Steg 3

När du har klickat några gånger för att hunden nuddar targetsticken med nosen, går det plötsligt upp ett litet ljus. ”Aha, matte klickar och belönar bara jag puttar på den där långa saken!” Från den här punkten går träningen väldigt fort. Med valpar tar det ofta bara 4-5 repetitioner för att komma till denna nivå. Med äldre hundar får du räkna med lite längre tid. Du behöver inte lära in allt på ett pass. Ta en liten paus efter ett par minuters träning så inte hunden tröttnar. Vanligtvis fattar de flesta hundar poängen efter 2-3 sådana korta pass. Ha bara tålamod i början och låt hunden själv komma på hur den skall få dig att klicka.

Steg 4

Så snart hunden har börjat fatta poängen är det viktigt att vi börjar variera lite. Vi skall lära den att följa efter targetsticken när vi rör den upp, ned, åt sidan, medan vi står stilla, går eller springer. I början klickar och belönar du om hunden bara följer efter targetsticken en sekund eller två. Gradvis ökar du tiden så att hunden kan följa efter åtminstone 10 sekunder utan att tappa intresset. Vi har därmed möjligheten att styra hunden precis dit vi vill ha den.

Steg 5

Så snart hunden har lärt en target är det faktiskt lätt att överföra färdigheten till andra targets. Du kan nu lära hunden att använda ditt pekfinger (eller knytnäven/handflatan) som target genom att följa samma tillvägagångssätt. En post-it lapp passar också att använda som target vid några övningar.

Teoretisk hemläxa

Läs artiklarna:

Praktisk hemläxa

Lär hunden att putta på targetsticken med nosen. Om det går bra kan du dessutom lära den att nudda ditt pekfinger och även en post-it lapp.

Jag tror du kommer att ha riktigt roligt med dagens hemläxa. Jag måste bara varna dig innan det är för sent. Klickerträning är starkt vanebildande – när du har shapat ditt första beteende kan det vara för sent att vända… Om du tänker hoppa av, är det NU du måste göra det! Stäng datorn och glöm allt jag har sagt!

I annat fall är det bara att ta fram targetsticken och sätta igång! :-)

Morten Egtvedt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar