En blogg om min familj och mina hundar

onsdag 23 februari 2011

Lektion14

Avanserad stimuluskontroll

En snabb repetition om stimuluskontroll innan jag kommer till dagens tips:
0. Forma fram beteende X frivilligt (till flyt-nivå)
1. Ge signalen samtidigt som beteende X utförs frivilligt
2. Ge signalen strax innan beteende X utförs frivilligt
3. Testa signalen i gradvis svårare situationer (men fortsätt att förstärka när beteendet erbjuds frivilligt också)
4. Förstärk endast när beteende X utförs efter att du har gett signalen (och shejpa hunden att vänta gradvis längre på signalen)
5. Ge signal för Y (eller "tokkommandon") och förstärk inte om hunden utför beteende X (ge därefter signal för beteende X och förstärk).
(Repetera gärna lektion nr. 6 om du har glömt allt om stimuluskontroll.)
Nu på slutet har jag jobbat en hel del med steg 5 med Kira, och vill dela med mig ett tips som gör det steget mycket enklare: Starta denna träning med signalen "varsågod" till matskål/godisskål (eller en annan belöning).
Fördelen med detta är att gå till matskål/belöning är ett beteende som alla kan, som knappt kan bli enklare, och därmed är nästan (inte helt!) omöjligt att förstöra. Lär hunden att vänta på "varsågod" medans du säger "köttbulle", "julgran", "ryggsäck", "vilma" osv. Variera hur många ord du säger före det rätta ordet ("varsågod") kommer.
Det är väldigt intressant att se hur snabbt en del hundar snappar upp  konceptet. Jag kommer ihåg en kurs där vi testade detta med en hund som var väldigt bra tränad på många olika beteenden, men där det helt fattades färdigheten att kunna skilja på orden. Men efter att ha kört denna övning med godisskål, kunde vi köra samma upplägg på övningen hopp över hinder (där hunden tidigare nästan hade tjyvstartat när ägaren drog efter andan), och hunden kände igen upplägget och snappade upp det omedelbart. För varje beteende  man har kört alla  stimuluskontrollstegen ju lättare blir nästa.
När du testar detta med övningar som inkallning, apportering, hopp över hinder osv, kan det vara bra att starta på kort avstånd så att det kostar lite om hunden gör ett fel eller två. Men viktigaste av allt är att hunden kan beteendet och reagerer bra på den riktiga signalen innan du börjar att introdusera "toksignaler".
I steg 5 är det inte bara "toksignaler" hunden ska lära sig att skilja från den rätta signalen. Du kan också växla mellan att ge signal för beteende X och signal för beteende Y och Z (som du redan har kvalitetssäkrat med tokkommandon). Bara öka svårighetsgraden gradvis, och håll dig till 80%-regeln här också (eller gärna 90-95% om du fixar det)!
Om du tränar detta bra så ska du se att reaktionerna på den rätta signalen faktisk blir starkare och snabbare. Om du ser tveksamhet på den rätta signalen efter att ha testat med toksignaler gör du ett eller annat fel (eller kanske beteendet/signalen inte har tillräckligt flyt för att börja med detta steget än).
Lycka till med stimuluskontrollträningen - och  glöm inte att växla med att köra pass där du förstärker att samma  beteende blir erbjudet frivilligt också! :-)
För att lära dig mer om stimuluskontroll kan du läsa kapitel 10, 28 och 29 i boken Lydnadsträning i teori och praktik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar