En blogg om min familj och mina hundar

torsdag 31 mars 2011

Schapendoes historik hämtat från ras klubben

HISTORIA
I slutet av förra århundradet kunde man se Schapendoes överallt på Hollands hedar. Herdarna uppskattade dessa hundar för deras outtröttliga arbetslust och för deras intelligens. Schapendoesen tillhör den stora grupp av långhåriga vallhundar med kraftigt pälsade huvuden som även Bearded Collie, Puli, Owczarek Nizinny, Old English Sheepdog, Briard och Bergamasco tillhör . Den Holländska kynologen P.M.C. Toepoel räknas som rasens grundare. Mellan åren 1940-45 reste han runt på den Holländska landsbygden och sökte efter hundar som påminde om en Schapendoes. Alla de hundar av rasen Schapendoes som finns idag stammar från de hundar som han lyckades hitta. Han lyckades hitta 9 hundar och från dessa nio stammar alla dagens Schapendoes. Det var fyra hanar: Noël, Pluis, Beloe och Boef. Tikarna var Roetje, Asta, Tirza, Teddy och Ingrid.
Den Holländska rasklubben bildades 1947 och 1952 erkände den Holländska Kennelklubben rasen. 1954 skrevs den första standarden och man började registrera hundarna i en stambok. 1970 stängdes stamboken och efter det skrevs inte längre hundar av okänd härstamning in i stamboken.. Det slutgiltiga erkännandet av rasen kom så sent som 1971. Fram till 1988 användes den standard som skapades vid ett styrelsemöte den 13 november 1954. Men 1988 gjordes FCI standarder om för att bli mer uniforma och så också standarden för Schapendoes.. Den senast reviderade standarden är från 1999.
Schapendoes har FCI-standard nummer 313.
Schapendoes är en vallhund som användes och fortfarande används för att driva de stora fårhjordarna som fanns i Holland. Betesmarkerna för de holländska fårhjordarna liger i ensliga områden av landet vilket gör att en Schapendoes måste besitta stor uthållighet, rörlighet och snabbhet. Den har också en anmärkningsvärd förmåga att hoppa såväl som intelligens och förmåga att agera självständigt. Den ska vara en sann vallhund i huvud, kropp och själ.
En Schapendoes är hamoniskt konstruerad vallhund med en uppmärksam och modig karaktär. Den är intelliget, vaksam, glad, vänlig och livlig. Mot människor i sin omgivning utvecklar den en stor kärlek och lojalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar