En blogg om min familj och mina hundar

torsdag 31 mars 2011

Temperament Schapendoes hämtat från ras klubben

TEMPERAMENT
En Schapendoes är en glad hund. Alltid ivrig att behaga, och som regel glad för alla som visar intresse för den.
Den är en aktiv hund, som kräver en del uppmärksamhet och aktivering för att utvecklas optimalt.
Eftersom den även är en klok och självständig hund, kräver den också att få regler att följa redan som liten valp
Den är en vaken och uppmärksam hund som kommer att se som sin uppgifta att vakta ditt hem i den bemärkelsen att den ger skall när någon kommer.  När man skaffar sig en Schapendoes, får man inte bara en hund, utan en ny familjemedlem, som förväntar sig att få delta i alla familjens aktiviteter.
En Schapedoes är en mycket frisk och sund hund, och de flesta Schapendoes håller sig "evigt unga".
Det är inte ovanligt att få se gamla Schappar på 12-13 år tumla runt som valpar. Genomsnittsåldern är hög, och det är inte ovanligt att Schappar blir både 14 och 15 år gamla.
En Schapendoes är en aktiv hund, älskar att galoppera på öppenmark och skog, vilket inte förhindrar att den trivs utmärkt som stadshund sålänge den få tillfälle att röra sig fritt
Om man väljer en tik eller hane är mer en smaksak då det inte är en ras som uppvisar så stora skillnader mellan tik och hane. När det gäller tikar får man räkna med ca 2 löpperioder per år på ca 3 veckor vardera. Under dessa 3 veckor måste man hålla sin tik under uppsikt.  Det är inte bara hanarna som letar efter löptikar, - nej, hon kan även själv ge sig iväg och leta efter en läcker hane.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar