En blogg om min familj och mina hundar

lördag 1 januari 2011

lektion 4


Lektion 4: Mekaniska färdigheter hos hundföraren

Om du vill bli en bra klickertränare är det viktigt att du är snabb med tummen. För att kunna klicka exakt måste du både kunna vara duktig i att observera, uppfatta och reagera snabbt. Och inte minst måste du veta vilket beteende du är ute efter. Oftast blir man duktigare ju mer man tränar. Du kan emellertid även träna upp din timing (eller rättare sagt öga-hand-koordinationen) med några enkla övningar utan hund.

Övningar för bättre timing

1. Tennisbollövningen

  • Kasta en tennisboll (eller något annat du har för handen) upp i luften. Klicka i samma ögonblick bollen träffar golvet. Fortsätt tills du är helt exakt. Se till att variera hur högt du kastar bollen.
  • Studsa tennisbollen hårt i golvet. Klicka när bollen når den högsta punkten strax innan den börjar falla nedåt igen.
  • Träna med klickern i både höger och vänster hand!

2. Tipsmatchen

Sätt dig i soffan och var redo med klickern. Klicka så exakt du kan varje gång en spelare nickar bollen, varje gång spelare nr 8 är nära bollen eller något annat som du bestämmer dig för. Kom ihåg att träna med båda händerna!

Och för damerna (eller män som av någon tvivelaktig orsak inte tycker om fotboll): Sätt dig istället med Grey’s Anatomy och klicka varje gång någon säger ”slept with”, ”cheated” eller ”sex”.

Obs: Sätt hunden i ett annat rum medan du tränar – om inte får du ge den en godbit varje gång du klickar (kombinera det t ex med att träna ligg kvar!)

Övningar för att få högre förstärkningsfrekvens

För att få upp förstärkningsfrekvensen måste du förbättra flera saker. För det första måste du sätta kriterierna så lågt att hunden lätt klarar av att erbjuda beteendet. För det andra måste du kunna servera belöningen snabbt. Därför är nästa övning mycket viktig.

1. Jesse James-övningen

Det är viktigt att du snabbt kan ta upp godbiten ur fickan och ge till hunden. Om du får upp godbitarna ur fickan på 4 sekunder eller 0,5 sekunder är avgörande för effektiviteten i träningen. Därför bör du träna dig själv i att bli snabbare! Du kan torrträna detta på följande sätt:

Stå med klickern i handen och håll ned armarna längs sidan. Klicka medan du fortfarande håller armarna ned längs sidan. Så snart du har klickat stoppar du handen i fickan, plockar fram en godbit och lägger den i en kopp som står på bordet.

Det är viktigt att göra detta långsamt de första gångerna, så att automatiken i rörelserna blir korrekt. Efterhand ökar du tempot. När du börjar få kläm på det kan du ta tiden och se hur många klick + godbitar i koppen du hinner med på 15 eller 30 sekunder. Var väldigt noga med att du har händerna ned längs sidan när du klickar. Flytta inte handen mot fickan förrän efter att du har klickat (annars kommer hunden snart att börja reagera på din handrörelse istället för på klickern!)

När du är nöjd med frekvensen byter du hand (och stoppar godbitarna i den andra fickan). Träna tills du är bra med båda händerna. Nu är du redo för att träna jycken!

2. Räkna antal klick på 30 sek.

Få en kompis att ta tiden och räkna antal klick. Du skall nu träna ett enkelt beteende (t ex sitt eller targeting) i 30 sekunder. Avbryt alltid efter exakt 30 sekunder! Målet är att få så många klick + belöning som möjligt under denna tid (du skall naturligtvis bara klicka för rätt beteende). Efteråt byter ni så att du tar tiden på din kompis när han tränar samma övning. Kör 3-4 pass var och se om ni efterhand blir bättre på att få upp frekvensen.

Denna övning kan du också köra på dig själv. Använd en köksklocketimer som du ställer på 30 sekunder. Lägg 20 godbitar i fickan. När timern piper räknar du hur många godbitar du har kvar. Om du får slut på godbitar innan det piper har du blivit väldigt duktig (eller fuskar du och ger två godbitar i taget…?)

I boken Klickerträning för din hund hittar du fler förslag till liknande övningar.

Teoretisk hemläxa:

Läs artikeln:

Praktisk hemläxa

Kör igenom övningarna som har beskrivits i dagens lektion – gärna flera gånger.

Om du gör dig besväret att göra dagens läxa ordentligt, lovar jag att du kommer att märka STOR skillnad på dina färdigheter nästa gång du tränar med din hund. Hunden kommer att imponeras över hur snabbt du får belöningen upp ur fickan!

Vi hörs i morgon – då lovar jag att vi skall träna hund igen!

Morten Egtvedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar