En blogg om min familj och mina hundar

fredag 14 januari 2011

Lektion 8

Lär klickerträning med Canis!


Ja, då har vi genomfört första del av introduktionskursen i klickerträning. Känner du att du redan vet ganska mycket om klickerträning? Bra! Om du har läst kursinformationen ordentligt, och dessutom gjort dina läxor, då har du faktiskt den information du behöver för att klickerträna väldigt mycket av det du har behov av. Nu gäller det bara att fortsätta att träna så att du skaffar dig mer praktisk erfarenhet.

Man blir emellertid inte färdigt utbildad klickertränare efter en 7 dagars e-postkurs. Jag har klickertränat sedan 1995 och upptäcker hela tiden hur lite jag egentligen kan. Beteendeanalysen (vetenskapen som klickerträning bygger på) är ett mycket stort och omfattande ämnesområde, och vi hundtränare skrapar vanligtvis bara på toppen av isberget.

Samtidigt kan vi trösta oss med några kloka ord av Bob Bailey (legendarisk djurtränare). Han säger att det är bättre att bli riktigt bra på att använda de få viktigaste grundprinciperna än att ha ytlig kunskap om väldigt mycket. Så uppmaningen måste bli att du omedelbart sätter igång med den praktiska klickerträningen. Använd de enkla grundprinciperna du har lärt dig på denna e-postkurs – då kommer du långt på väg.

Jag lovade tidigare under kursen att berätta för dig var du kan lära dig mer om klickerträning, och det skall jag göra. Först och främst finns det några mycket bra böcker som du bör titta lite närmare på:

Oavsett vad du tänker träna med din hund, rekommenderar jag dig att börja med att läsa dessa tre böcker:

När du har läst dessa tre böcker har du en mycket bra plattform. När du sedan har tränat ett tag och är redo att gå vidare beror valet av bok lite på vad du är mest intresserad av.

Är du intresserad av att tävla i lydnad eller bruks rekommenderar jag följande bok – en rejäl tegelsten på över 650 sidor, proppfull av information – med både teori och praktiska träningsbeskrivningar:

Lydnadsträning i teori och praktik

Är du instruktör och kanske jobbar med problembeteenden? Då är den här boken värd att ta till sig:

Klickertrening och lugnande signaler

Anmäl dig till en kurs på Canis Hundskola!

Men det allra bästa du kan göra är att gå en kurs på Canis Hundskola. Vi är en av de få hundskolor som kör klickerträning på alla våra kurser – både valpkurs, kurs i vardagslydnad, och på tävlingsinriktade kurser i lydnad, agility och bruks. Canis Hundskola är kort sagt hundskolan för dig som vill lära dig att använda klickerträning effektivt (inte för alla de andra…).

På Canis Hundskola möter du världens trevligaste instruktörer – som verkligen kan klickerträning! Se kursplanen för att hitta en kurs som passar dig, eller ta kontakt med närmaste avdelning för mer information.


Vi hörs om en vecka!

Nu går det en hel vecka innan nästa mail kommer från oss. Under tiden kan du studera några av de böcker vi just rekommenderade, och inte minst fortsätta klickerträna i praktiken.

Morten Egtvedt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar