En blogg om min familj och mina hundar

måndag 3 januari 2011

lektion 6


Lektion 6: Lära in kommandon (stimuluskontroll)

När vi klickertränar pratar vi inte särskilt mycket. Vi kommenderar inte hunden eller tjatar på den i tid och otid. Istället fokuserar vi i början på att bygga bra frivilliga beteenden. Hunden erbjuder beteenden frivilligt och vi klickar och belönar. Hunden kommer då att erbjuda beteendena oftare och oftare, den blir hela tiden duktigare och snart har vi flyt på beteendet.

Men att forma fram beteendena är bara steg 1. När hunden utför beteendet så som vi vill, är det dags att sätta på kommandot. Med klickerträning kan vi lära in mycket tillförlitliga kommandon.

Det är mycket fördelaktigt att lära in beteendet INNAN vi sätter på kommandot. Om vi försöker lära in både beteende och kommando samtidigt kommer hunden ofta att göra fel när vi ger kommandot, och det kan leda till att kommandot ”urvattnas” innan vi har lärt in beteendet ordentligt. Men när hunden redan är jätteduktig på att sitta frivilligt, springa frivilligt mot dig, lägga sig eller trampa på en musmatta, då är det väldigt enkelt att lägga på kommandot. Hunden har ju redan jättestor lust att utföra beteendet.

Så här lär du in ett kommando (vi använder ”sitt” som exempel):

  1. Lär hunden sätta sig frivilligt. Fortsätt tills du har tämligen bra flyt på beteendet.
  2. Säg ”sitt” just när hunden sätter sig frivilligt. Upprepa detta 20-30 gånger.
  3. Säg ”sitt” just när du ser på hunden att det är strax innan den sätter sig frivilligt. Upprepa detta minst 20-30 gånger.
  4. Dags att ”testa” kommandot. Säg ”sitt” innan hunden visar tecken på att den skall sätta sig. Upprepa detta i lite olika situationer, men se till att endast ge kommandot när du är rätt så säker på att hunden kommer att sätta sig på kommandot.
  5. Nu skall vi också lära hunden att vänta på kommandot: Nu gäller följande regler: Klicka för sitt endast om du har gett kommandot först. Om hunden sätter sig utan att du har sagt kommandot klickar du inte. Du skall nu shapa hunden att vänta gradvis längre på kommandot utan att sätta sig. Det gör du genom att ge sitt-kommandot exakt när hunden står och väntar en liten sekund utan att sätta sig. Nästa gång väntar du med att ge kommandot tills hunden har stått och väntat i två sekunder, osv. Fortsätt med samma regler tills du ser att hunden ”fattat galoppen”. När den gör det kommer du se att det närmast lyser upp i ögonen på den när du säger kommandot (”YES, äntligen en chans att förtjäna ett klick!).

Klickertränade kommandon betyder inte ”Gör det, annars...” så som hundkommandon traditionellt har betytt. Klickertränade kommandon är som ”grönt ljus”. Hunden blir helt enkelt glad för att få kommandona, för det betyder att den nu kan förtjäna ett klick för beteendet (som den redan har lärt sig så bra).

Hunden blir glad när den hör ett kommando. Och hunden blir glad när den hör ett klick. Ser du likheten? Klickertränade kommandon är faktiskt precis som klick – klickertränade kommandon kan faktiskt förstärka beteenden, precis som klicket kan förstärka. Denna princip skall vi använda praktiskt under morgondagens lektion. Men först måste du göra din hemläxa!

Praktisk hemläxa:

Lär in sitt-kommandot (eller eventuellt ”ligg” om du redan har klickertränat detta beteende). Följ stegen här ovan och se hur långt du kommer.

Teoretisk hemläxa

Läs artiklarna

Och sedan är det bara att se fram emot morgondagen. Då skall vi göra något som verkligen är roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar