En blogg om min familj och mina hundar

måndag 5 oktober 2009

utdrag från: http://www.adielspsykolog.com/

Kroppsliga symptom vid ångest

När kroppen mobiliserar utan att vi använder den frigjorda energien får vi obehagliga symptom. Vi andas häftigare och får för mycket syre i form av koldioxid i kroppen. Vi kan känna oss svimfärdiga, kallsvettiga, yra, få hjärtklappning, tryck i bröstet eller huvudet eller uppleva att vi inte får nog luft. Symptomen varierar lite från person till person. Symptomen gör att vi blir ännu räddare och andas ännu häftigare. Det blir en ond cirkel. Det är detta som kallas ångest.

Ångesten kan vara knuten till en situation, ett föremål eller människor. Vi kan ha ångest för att gå i affärer, åka buss eller resa långt hemmifrån. Vi kan ha ångest för hissar eller spindlar. Vi kan uppleva ångest när vi är tillsammans med andra människor, s.k. social ångest, eller ångesten kan vara fritt flytande och komma när som helst, s.k. generell ångest.

Det går att bli av med ångesten

Ångest är inte en sjukdom, men något som du gör med dig själv. Du som har ångest utför en del "underhållsarbete" på din ångest. Du tänker tankar som skrämmer dig och/eller du undgår vissa situationer. Det är möjligt att bli av med ångesten om du är beredd att arbeta med den.
De viktigaste sätten att arbeta med ångesten

1. Att lära sig mer om vad ångest är.
2. Att träna sig i situationer som väcker ångest.
3. Att ändra tankemönster.
4. Att göra saker som får dig att slappna av
5. Regelbunden fysisk träning.
6. Göra saker som får dig att glömma ångesten, avledning.
7. Eventuellt använda någon medicin mot ångest.
8. Dra ner på förbrukning av kaffe, coca cola, alkohol och tobak.

Klarar du inte att bli av med ångesten på egen hand så sök hjälp hos en psykolog. Det går att bli av med ångesten. Du behöver inte acceptera ett liv med ångest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar